nedelja, 4. september 2011

Kopija teksta na spletni strani - vzrok za manjši obisk?


V prejšnjem članku sem omenil, da gostota besed vpliva na pozicije vaše spletne strani v iskalnikih. Danes pa boste izvedeli kako lahko kopija besedila z druge strani precej poslabša vaše uvrstitve in posledično tudi obisk. Kopija oziroma duplikat je v zadnjem obdobju za Google kršitev, ki jo kaznuje s slabšo uvrstitvijo strani. Za koliko mest je kopija oz. stran, ki jo vsebuje kaznovana je običajno odvisno od velikosti duplikata in časa, kako dolgo je kopija na strani.

Google težko točno ugotovi, kdo je v primeru duplikata dejanski kršitelj, tako so izdelali algoritem, ki po dosedanjih izkušnjah običajno kaznuje novejše in manj uveljavljene spletne strani. Tako je dejansko lahko kopija na vaši strani, čeprav ste vse besedilo ustvarili sami in je dejansko unikatno.

Če predpostavimo, da imamo vaš spletni blog, ki je še nov in se še niti ni uveljavil, in spletni portal 24ur (primer). Sami na blog napišete besedilo, ki je vaše in unikatno. Novinar 24ur nato opazi vaš članek in ga povzame. Recimo, da večino preuredi, vseeno pa je del besedila kopija. Ko Googlovi pajki ugotovijo, da je besedilo kopija, morajo ukrepati. Ne vejo kdo je prvotni lastnik besedila, ampak po dosedanjih izkušnjah bi bila kaznovana vaša stran. Kljub temu, da ste lastnik besedila in da je kopija nastala kasneje. 

Kot sem že omenil, gre za izmišljen primer in nikakor ne namigujem, da bi novinarji 24ur ustvarjali takšne duplikate. Vsem znani portal sem izbral le zaradi boljšega razumevanja bistva celotne zadeve.

Če se vrnemo nazaj k bistvu, ki je v tem primeru kopija teksta. Kako lahko ugotovimo, ali na spletu že obstaja kopija teksta z naše strani, če smo 100% prepričani, da sami nismo ustvarjali duplikatov? Zadeva ni nova, tako da na spletu že precej dolgo obstajajo najrazličnejše spletne strani (brezplačne in plačljive), ki nam omogočajo iskanje duplikatov.

S takšnimi stranmi si lahko pomagamo, da ugotovimo če je kdo preveč natančno povzemal našo vsebino. Kopija se lahko odpravi tako, da kontaktiramo lastnika strani in ga prosimo, če naš tekst odmakne. Ker pa v večini primerov to ni možno oz. običajno predolgo traja - dobro pa je, da se kopija odpravi čim prej, je verjetno najboljša rešitev, da kar sami malce spremenimo dupliciran tekst.

Če je kopija odkrita dovolj zgodaj in tudi odpravljena, se lahko uvrstitve v iskalniku Google zelo hitro popravijo. V primeru, da imamo na strani duplikat dlje časa in tega niti ne vemo, je možno, da bo potem tudi pobiranje bolj dolgotrajno.

Spodaj navajam nekaj spletnih strani, ki jih pri iskanju duplikatov tudi sam uporabljam.

copyscape.com - po mojem mnenju najbolj zanesljivo orodje. Žal je uporabno le za omejeno število pregledov strani mesečno. Za pogostejše pregledovanje duplikatov je orodje plačljivo.

articlechecker.com - brezplačen, a po mojih izkušnjah malcem manj zanesljiv kot copyscape pred njim.

plagiarisma.net - za natančen pregled zahteva prijavo. Dokaj zanesljiv, a za boljše rezultate plačljiv.

plagium.com - tudi zanj velja podobno kot za orodje pred njim.

Upam, da vam bodo ta kratka navodila pomagala, da bo morebitna kopija na vaši strani pravočasno zaznana in tudi odstranjena. Sicer pa vam želim, da vam kakšna kopija ne bi preveč uničila uvrstitev za katere ste garali in da se bo obisk na vaši strani tudi v prihodnje povečeval.

Ni komentarjev:

Objavite komentar